Hayat | Konular | Kitaplık | İcatlar | İletişim

Biyonik Göze Doğru

‘Terminatör’, ‘Biyonik Kadın’ gibi bilim-kurgu filmlerinde görüntüler bazen robotun gözünden yansıtılır ekrana. Böylelikle insanlar, robotların nasıl gördükleri hususunda bir fikir sahibi olur. Köşelerinde birtakım mesaj ve sayılar olan bu görüntülerde hedefe kilitlenme; koordinat çizgileri ve kırmızı bir nokta ile olur. Hayalî bir kabul olan bu görüş şeklinin gerçekleşmesi hususunda ilk adım, Washington Üniversitesi’nde, liderliğini Babak Perviz’in yaptığı bir araştırma grubu tarafından atıldı. Çalışma şubat ayının ilk haftasında IEEE ’nin Uluslararası Mikro Elektromekanik Sistemler Konferansı’nda tanıtıldı.

Aslında elde edilen, içine devre yerleştirilmiş elektronik bir lenstir. Bu lens, göze takıldığında nesnelerin üzerine bindirilmiş birtakım değer ve işaretler görülmektedir. Askerler bu görüntü ile çevre hakkında normal göz ile görebildiklerinden daha fazla bilgi edinebilirler. Hattâ siviller, cep telefonlarının ekranını bu lense yansıtabilirler. Bu lensle, göz üzerinden algılanabilecek değişimlerle monitörlere hasta hakkında bilgi gönderilmesi mümkün olabilecek. Bunun yanı sıra hasta kendine ait değerleri gözünün önünde görebilecek. (Zîrâ göz üzerindeki canlı hücreler kan serumu ile dolaylı olarak temastadır, bunun için bazı biyosensörler geliştirilip lens içine yerleştirilebilir.)

Parviz: “Maksadımız, böyle temel bir teknolojinin emniyetli bir şekilde çalışabileceğini göstermekti... Elde ettiğimiz neticeler oldukça umut verici.” demektedir. Lensin göze takılıp çıkarılması diğer lenslerden farklı değil. Tavşan üzerinde yapılan ilk denemede, göz üzerinde yirmi dakika kalan lens herhangi bir olumsuz tesir meydana getirmedi. Araştırmacıların altını çizerek ifade ettikleri diğer bir husus, lensin göze olumsuz herhangi bir tesirinin olmayacağıdır. Bundan sonraki çalışmalarda, lens ile dış dünya arasında telsiz bir haberleşmenin nasıl yapılabileceği sorusuna cevap aranacak.

Çalışmanın en yaygın uygulamaları, bilgisayar oyunlarında olacak gibi. Pilotların baktığı pencerenin üzerinde uçağa ve uçuşa ait bilgilerin gösterilmesi de bu çalışmanın uygulama sahalarında biri olacak.


Kategoriler

- bilim - teknoloji - insan - icat - uzay - dünya - güneş - fizik - bitki - bilgisayar - internet - yaratılış - bilim adamı - nasa - ay - atmosfer - su - iletişim - evren - gezegen - kanser - enerji - Işık - gen - kara delik - CERN - Yüzyılın deneyi - mucit - Nobel Fizik ödülleri - atom - beyin - deney - tarih - Ana Britannica - DNA - astronomi - oksijen - biyoloji - matematik - İcatlar - elektrik - zaman - telefon - genetik - yildiz - göz - virüs - bakteri - teori - cep telefonu

MollaCami.Com