Hayat | Konular | Kitaplık | İcatlar | İletişim

Mide Neden Kendini Sindirmiyor?

Şimdi sizinle isterseniz bir deney yapalım. Bir miktar et alıp, içinde piyasadaki meşrubatlardan doldurulmuş bir kaba koyalım. Bekleyelim ve neticeyi inceleyelim. Göreceğimiz manzara şu olacaktır. Et erimiş ve miktarı azalmıştır Peki, ekseriyetimiz günlük hayatımızda asitli meşrubatları sık sık içeriz. Bu durumda bizim midemizin erimesi gerekmez miydi?
Sindirim sisteminde proteinleri (et, süt yumurta v.s,) parçalayan amino asitler haline getiren ve dolayısıyla bağırsaklardan emilmelerini yâni kısacası proteinlerin sindirimini temin eden bir kaç enzim var. Bunlar içersinde en etkili olan ve mideden salgılanan enzim pepsindir. Yalnız pepsinin iş görebilmesi için mide içi ortamının ileri derece asitli olması lâzımdır. (ideal PH 1,5) Mideyi asitli hâle getirmek için yine midede HCI (hidroklorik asit) salgılanır. Bu durumda hem asitin eritici etkisi hem de pepsinin proteinleri parçalayan tesiri söz konusudur Midenin büyük bir kısmı protein yapısında olduğu için normal olarak gıdalarla birlikte midenin da sindirilmesi lâzım gelir. Sindirilmiş bir midenin mevcudiyeti ortadan kalkacağına güre, ne gibi durumların ortaya çıkacağını artık siz tekdir edin.

Yüce Allah bizi öylesine güzel şekilde yaratmış ki, bu meselede vücudumuzda pratik bir şekilde halledilmiştir. Nasıl mı? Mide bu maddeleri salgılarken (pepsin, HCI vs.) müküs adı verilen kimyevi bir madde de salgılar. Bu kimyevi madde midenin bütün iç yüzünü bir tabaka hâlinde kaplar ve kendisine yaklaşan temas eden asitleri derhal nötr hâle gelir. Nötr hâle gelen asitin artık tahriş gücü kalmadığı gibi aynı zamanda pepsinin de (proteinleri parçalayan enzim) tesiri ortadan kalkar böylelikle mide içinde parçalanma işlemi olanca hızıyla devam ederken mide cidarında lam bir sükun hâkimdir.


Kategoriler

- bilim - teknoloji - insan - icat - uzay - dünya - güneş - fizik - bitki - bilgisayar - internet - yaratılış - bilim adamı - nasa - ay - atmosfer - su - iletişim - evren - gezegen - kanser - enerji - Işık - gen - kara delik - CERN - Yüzyılın deneyi - mucit - Nobel Fizik ödülleri - atom - beyin - deney - tarih - Ana Britannica - DNA - astronomi - oksijen - biyoloji - matematik - İcatlar - elektrik - zaman - telefon - genetik - yildiz - göz - virüs - bakteri - teori - cep telefonu

MollaCami.Com