Hayat | Konular | Kitaplık | İcatlar | İletişim
Neptün Gezegeni
Neptün (Gezegen)
Uranüs’e çok benzer; 23 Eylül 1846 yılında Berlin Gözlemevi’nde Galle tarafından varlığı saptanmıştır. Güneşten uzaklığı 4.5 milyar km., güneş çevresinde dolanım süresi 164 yıl, kendi ekseni etrafında dönme süresi 15 saat 48 dakika, yarıçapı 25.000 km. (dünyanın üç katı), kütle çekimi 1500 cm/s, ortalama yoğunluğu 1.6gr/cm3, yüzey sıcaklığı -200 0C, dünyadan mavimsi-gri görülür, iki uyduya sahip olup, (bizim uydumuzdan daha büyük olan Triton, gezegenin merkezinden 320.000km. uzakta, gezegenin dönüşünün ters yönünde dairesel bir yörüngede döner; Nereid ise küçük bir uydu olup kuyrukluyıldız gibi dış merkezli bir yörünge izler), son gezegenlere göre daha az hidrojen ve helyum içerir, su ve amonyak buzu daha çoktur.
Neptün Güneş sisteminin Güneş'ten uzaklık sırasına göre 8. gezegenidir. Kütle açısından Jüpiter ve Satürn'den sonra üçüncü, çap açısından bu iki gezegen ve Neptün'ün ardından dördüncü sırada gelir. 1846 yılında Urbain Le Verrier ve Johann Gottfried Galle tarafından bulunmuştur. Gaz devleri sınıfına girmektedir.
Fiziksel özellikler
Güneşe olan uzaklığından dolayı Neptün gezegeni hakkında kesin bilgiler bulunmamaktadır. Fakat gezegenin yakınlarından geçen Voyager 2 uzay sondasından alınan bilgilere göre, gezegen 22300 km lik yarı çapa sahiptir ve kendi ekseni etrafındaki dönüşünü 17.24 saatte tamamlamaktadır.
Neptün’ün yüzeyinde en yüksek sıcaklıklar -220° C’a yaklaşır ve astronom A. Dollfus, gezegenin üstünde, hareketsiz gibi görünen düzensiz lekeler gözlemiştir. Buna dayanılarak, her şeyin don olayı nedeniyle hareketsizleştiği ve atmosfer akımları bulunmadığı sanılmaktadır. Gezegenin göğünde, Triton ve Nereid adları verilen, çok soluk renkli 2 ay vardır; daha büyük olan birincisinin boyutları Yer’in uydusu Ay’ınkinden büyüktür. Bu gezegen X ışınları (gama ışınları) yaymaktadır. Ayrıdan 6 tane bilinen küçük uydusu vardır.