Hayat | Konular | Kitaplık | İcatlar | İletişim

Tarım Teknolojileri, Toprakların Çoraklaşmasına ve Erozyona Neden Oluyor

Tarım Teknolojileri, Toprakların Çoraklaşmasına ve Erozyona Neden Oluyor


Yeditepe Üniversitesi Mimar ve Mühendislik Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Başkanı ve Biyoteknoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Fikrettin Şahin, tarımda kullanılan mevcut teknolojilerin toprakların çoraklaşmasına ve erozyona neden olduğunu söyledi. Toprakların hızla kuraklaştığına dikkat çeken Prof. Dr. Şahin, şu an kullanılan yüzde 26'lık tarım arazisinin yakın tarihte yüzde 15'e gerileyeceğini iddia etti. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi tarafından 'Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizma (GDO) ve Gıdaların İnsan ve Çevre Sağlığına Etkileri' konulu konferans düzenlendi.

OMÜ Kongre ve Kültür Merkezi'nde GDO'lu ürünlerin etkilerine ilişkin bilgiler veren Prof. Dr. Fikrettin Şahin, tarım arazilerinin büyük tehlike altında olduğunu vurguladı. Topraktan yılda 3 kez ürün alınan bölgelerde arazilerin verimsizleştiğini bildiren Prof. Dr. Şahin, "Aşırı tuzlanma sebebiyle topraklar yorgun düşüyor. Bugün kullanılan tarımsal teknolojiler de çoraklaşmaya ve toprak erozyonuna katkı sağlıyor. Bilimsel verilere göre 2020 yılında ekilen tarım arazisi oranı yüzde 15'e inecek. Yani topraklarımızı hızla kaybediyoruz. Arazilerimiz azalıyor ama buna karşı nüfus artıyor. Artan nüfusu doyurmak için de biyoteknolojik ürünler devreye giriyor." dedi.

Genetiği değiştirilmiş ürünler konusunda yapılan tartışmalara da değinen Prof. Dr. Fikrettin Şahin, toplumların bu konuda ikiye ayrıldığını vurguladı. Şahin, "Toplumun bir kısmı bunlara tamamen karşı çıkarken, bir kısmı ise test edilmesi gerektiğini ancak şu an risk olmadığını görüşünü savunuyor. Bunların bir çok faydası var. Ama zararları konusunda ortaya konmuş bilimsel bir veri var. Risk tahminleri üzerinden yorumlar yapılıyor. GDO'lu ürünler tüketildiğinde ne gibi sonuçlar doğuracağı, yan etkileri, yabancı otların nasıl kontrol edilecekleri ise bilinmiyor." şeklinde konuştu. Dünya genelinde hastalık ve zararlı kimyasallardan dolayı ürünlerin yüzde 40'ı, Türkiye'de ise ürünün tüketime sunulmadan yüzde 70'inin raflarda kaybedildiğinin altını çizen Prof. Dr.Şahin, toplumun GDO'lu ürünleri etik bulmadığını da sözlerine ekledi.


Kategoriler

- bilim - teknoloji - insan - icat - uzay - dünya - güneş - fizik - bitki - bilgisayar - internet - yaratılış - bilim adamı - nasa - ay - atmosfer - su - iletişim - evren - gezegen - kanser - enerji - Işık - gen - kara delik - CERN - Yüzyılın deneyi - mucit - Nobel Fizik ödülleri - atom - beyin - deney - tarih - Ana Britannica - DNA - astronomi - oksijen - biyoloji - matematik - İcatlar - elektrik - zaman - telefon - genetik - yildiz - göz - virüs - bakteri - teori - cep telefonu

MollaCami.Com