Hayat | Konular | Kitaplık | İcatlar | İletişim

Bitkiler İçin DNA Kataloğu

Bitkiler İçin DNA Kataloğu

50 ülkeden yüzlerce uzman, her bitkiye özel bir DNA barkot sistemi üzerinde anlaştıklarını duyurdular. Sistemin, nesli tehlikede olan türlerin yasadışı ticaretini belirlemek de dâhil pek çok alanda kullanılacağı ve bilgilerin her araştırmacının ulaşabileceği küresel bir veri tabanında tutulacağı belirtiliyor. Meksika’nın başkenti Mexico City’de, 9-13 Kasım 2009’da düzenlenen Üçüncü Uluslararası Yaşam Barkodu Konferansı’nda konuyla ilgili anlaşmaya imza atılacağı belirtiliyor.

Barkodlama sistemiyle, türlerin geleneksel yöntemlere göre daha ucuza, daha çabuk ve doğru tanımlanabileceğini anlatan uzamanlar, ayrıca biyolojik çeşitlilik üzerindeki etkileri görebilmek için güvenilir bir takip sisteminin gerekliliğine de dikkat çekiyorlar. Güvenilir bir döküme ihtiyaç duyduklarını söyleyen uzmanlar bu kayıtlarla sağlık, ekonomi ve çevre bilim alanlarında önemli olan parazitleri takip edebileceklerine değiniyorlar.

Biyolojik çeşitlilik uzmanları, hayvanlar için geliştirilen küresel bir ‘DNA ile tanımlama sistemi’ni 2003’ten beri kullanıyor. Tanımlamak istenen örneğin tüm DNA dizilimini çıkarmak yerine söz konusu DNA’nın görece çok küçük bir kısmına bakıp sonra da küresel veritabanından bu kısmın eşlendiği türü bulabiliyorlar. Elde edilen her bilgi küresel veritabanına eklenmeye devam ediyor. Bu sistem artık bitkiler için de kullanılacak.

Bitki türünü tanımlamak için DNA’nın alınacağı bölge seçilirken bazı özelliklere dikkat ediliyor. Öncelikle seçilen bölgenin teknolojik olarak kolay işlenebilir olmasına özen gösteriliyor. Bozulmuş malzemelerden de örnek alınabilmesi ve türler arasında çok ayrışmadan farklılık göstermesi diğer aranan özellikler. Bir grup araştırmacı bunlardan yola çıkarak yedi farklı barkod üzerinde çalışarak seçenekleri ikiye indirdiler. Mexico City’de düzenlenen konferansta bilim insanları ortak bir kararla, bitkileri tanımlarken hangi barkod sisteminin kullanılacağını belirleyecek.

Uluslararası Yaşam Barkodu Projesi kapsamında önümüzdeki beş yıl içinde 500,000 türün kataloglanması planlanıyor.

Özden Hanoğlu


Kategoriler

- bilim - teknoloji - insan - icat - uzay - dünya - güneş - fizik - bitki - bilgisayar - internet - yaratılış - bilim adamı - nasa - ay - atmosfer - su - iletişim - evren - gezegen - kanser - enerji - Işık - gen - kara delik - CERN - Yüzyılın deneyi - mucit - Nobel Fizik ödülleri - atom - beyin - deney - tarih - Ana Britannica - DNA - astronomi - oksijen - biyoloji - matematik - İcatlar - elektrik - zaman - telefon - genetik - yildiz - göz - virüs - bakteri - teori - cep telefonu

MollaCami.Com