Hayat | Konular | Kitaplık | İcatlar | İletişim

Kimlik Kartınızı Derinizde Taşımak İster misiniz ?

Kimlik Kartınızı Derinizde Taşımak İster misiniz ?

Son günlerde teknoloji dünyasında tartışılan yeni bir konu geleceğimizi ciddi biçimde etkileyecek bir değişimin eşiğinde olduğumuzu gösteriyor. Artık, çok küçük elektronik devreler olarak bilinen çiplerin insanlara yerleştirilmesiyle yakından izlenme imkânına kavuşacağız!
İlk planda belirli hastalıkları olan insanlara takılacak çipler sayesinde, hasta olan yakınlarımızı sürekli olarak uydu aracılığıyla izleme imkânına sahip olacağız. Tabiî böyle bir uygulama son derece faydalı olabilir. Çiplere yerleştirilecek alıcılar sadece uydu aracılığıyla yer tesbitini değil, aynı zamanda kan şekeri, kalp atışı, hatta elektrokardiyografi, beyin dalgaları (EEG) gibi ayrıntılı biyolojik bilgileri de sürekli takip edebilecek. Kişi acil bir durumla karşılaştığında hem bulunulan yeri, hem de bu hayatî bilgileri istenilen bir merkeze yine uydu aracılığıyla gönderebilecek.

Hayvanlarda bir süredir kullanılan benzeri sistemler sayesinde bu cihazlar test aşamasını geçmiş durumda. GPS (Global Positioning Systems) teknolojisi sayesinde de GPS cihazlarını yanınızda taşıdığınızda dünyanın neresinde olursanız olun bulunduğunuz yerin tam olarak saptanması imkânı da mevcut. Şeker hastalığı veya belirli bir kalp hastalığı olan bir yakınınız olduğunu düşünün. Bahis konumuz olan bir çip sayesinde hastanız örneğin şeker komasına girdiğinde çevresinde kimse yokken bile, bayıldığı ve şeker komasına girdiği, ayrıca tam olarak bulunduğu yer anında size veya bir acil sağlık merkezine bildirilecek. Bu sayede kritik olan dakikalar değerlendirilip hastanızın kurtarılması imkânı doğacak.

Bu teknik sayesinde, güvenlik noktalarından geçen insanların kimliği anında ve doğru olarak tesbit edilebilecek. İlk planda bu polislerin ve askerlerin kimliklerinin tesbitinde faydalı bir uygulama olabilir. Bu tür çiplerin ulusal bir kimlik belgesi gibi kullanılması da tartışılan bir konu. Böyle bir gelişme gerçekleşirse kimlik kullanmak tarihe karışacak. Bazı bilim adamları bu tür çiplerin doğumda herkese yerleştirilmesinin bile yakın gelecekte gündeme gelebileceğini belirtiyorlar.

Çoğu teknolojik gelişmede olduğu gibi, bu konunun da mahzurlu yanları hayatımızı ileride ciddi bir biçimde etkileyeceğe benziyor. ABD’de bazı suçluların izlenmesi için benzeri çiplerin kullanılmaya başlanması gündeme gelmiş durumda. Örneğin cinsel suçları işleyen insanların bu suçları tekrar işlemeye eğilimli olduğu bilinen bir konu. Bu tür suç işleyenler serbest bırakıldıklarında bir elektronik bilezik veya çip yerleştirilmesi düşünülmekte. Tabiî daha ileri yıllarda diğer suçları işleyen insanlar için de bu tür devrelerin yerleştirilmesi sözkonusu olabilir. ABD’deki insan hakları dernekleri şimdiden devreye girmiş durumda. Demokratik olmayan yönetimlerin elinde temel insan hakları açısından ciddi mahzurlar oluşturabilecek bu gelişmeler endişe verici sonuçlara yol açabilir.

Umarız, bu yenilikler kötü niyetli ve despot yönetimlerin antidemokratik uygulamalarını kolaylaştıran bir sonuca değil, insanların faydasına çalışan bilim adamlarının yönlendirmesiyle daha hayırlı gelişmelere yol açar.

Bu yeni gelişme vesilesiyle önemli bir hususu da belirtmeden geçemeyeceğim. Her insana has bir kimliğimiz derimizde zaten doğal olarak mevcut. Cenâb-ı Hak öldükten sonra çürümüş bedenlere hayat verip bütün insanları mahşer yerine topladığında parmak izlerimizi bile dünyadaki şekliyle aynen oluşturacaktır. Kur’ân-ı Kerîm’in 75. sûresi olan Kıyâmet sûresinin 4. âyeti (“Evet, bizim, onun parmak uçlarını bile aynen eski hâline getirmeye gücümüz yeter”) bu konuda bizi bilgilendirmekte ve aynı zamanda da uyarmaktadır. Hepimizin kimliği üzerimizde hiçbir kimlik belgesi olmadığı halde tartışmasız olarak belirli olacak ve kendimizi başkası gibi gösterme şansımız da olmayacaktır. Tabiî, kimliğimizle birlikte bu hayatımızda geçirdiğimiz her anın kayıtlı olduğunu ve dolayısıyla hesabını vermek zorunda olduğumuzu da unutmamak zorundayız.

Yunus Kaan Truvalı


Kategoriler

- bilim - teknoloji - insan - icat - uzay - dünya - güneş - fizik - bitki - bilgisayar - internet - yaratılış - bilim adamı - nasa - ay - atmosfer - su - iletişim - evren - gezegen - kanser - enerji - Işık - gen - kara delik - CERN - Yüzyılın deneyi - mucit - Nobel Fizik ödülleri - atom - beyin - deney - tarih - Ana Britannica - DNA - astronomi - oksijen - biyoloji - matematik - İcatlar - elektrik - zaman - telefon - genetik - yildiz - göz - virüs - bakteri - teori - cep telefonu

MollaCami.Com