Hayat | Konular | Kitaplık | İcatlar | İletişim

Coğrafya terimleri P-

P--

Paleocoğrafya: Geçmiş dönemlerin coğrafyası. Miyosen coğrafyası denildiğinde Miyosen dönemindeki kara ve denizlerin dağılışı, bu dönmede hüküm süren iklim şartları vs açıklanmaktadır.

Paleoklimatoloji: Geçmiş dönemlerin iklim şartlarını inceleyen bilim dalı.

Paleontoloji : Fosilleri inceleyen bilim dalına paleontoloji denir.

Paleozoik Zaman : Bakınız : Birinci Zaman.

Paralel: Ekvator düzlemine paralel olarak birer derece aralıkla geçen dairelerdir.

Peneplen: Yeryüzündeki kara kütlelerinin çok uzun süren bir aşınma sonucu düzleşmesi ile oluşmuş yeryüzü şeklidir.

Peribacası : Özellikle volkan tüflerinin yaygın olarak bulunduğu vadi ve platoların yamaçlarında sel sularının aşındırması ile oluşan özel yeryüzü şekillerine peribacası denir. Bazı peribacalarının üzerinde şapkaya benzer, aşınmadan arta kalan sert volkanik taşlar bulunur. Bunlar volkanik faaliyet sırasında bölgeye yayılmış andezit ya da bazalt kütleridir. Peribacalarının en güzel örnekleri ülkemizde Nevşehir, Ürgüp ve Göreme çevresinde görülür.

Periglasiyal Buzul çevresi ile ilgili olayları belirtir.

Perihel: Dünyanın Güneşe olan uzaklığı yaklaşık 152 milyon km’dir.Dünyanın Güneşe en yakın olduğu zaman 3 ocaktır. Bu noktaya Perihel(günberi) denir. Dünyanın Güneşe olan uzaklığı yaklaşık 147 milyon km’dir.

Peyzaj: Bir sahanın doğal yada insanların yaptığı eserlerle görünüşü (ortam düzeni).

Piroklastik malzeme: Volkanların çıkardığı çeşitli boyuttaki taneli malzeme.

Plaj: Dalgaların aşındırarak taşıdığı malzemeleri sığ kıyılarda biriktirmesiyle oluşan kum depolarıdır

Plan : Bir yerin kuşbakışı görünümünün belli bir oranda küçültülerek düzleme aktarılmasıdır. Plan bir tür büyük ölçekli haritadır.

Plankton :Suda yaşayan, suyun hareketi ile sürüklenen, gözle görülmeyen veya zor görünen küçük canlılar.

Plato : Akarsu vadileriyle derince yarılmış düz ve geniş düzlüklerdir.

Plütonik kaya: Kabuk tabakası dahilinde bulunan magmanın soğuması ile oluşan derinlik kayaları.

Polye : Karstik yörelerdeki genişliği birkaç kilometre olan, uzunluğu 20-30 kilometreyi bulan, hatta geçebilen ova görünümlü büyük karstik çukurlara polye denir. Türkiye’de özellikle Toroslar’da polyeler yaygındır. Örneğin; Akdeniz Bölgesi’ndeki Ketsel, Elmalı ve Akseki ovası birer polyedir.

Ponor: Su yutan.

Poyraz : Türkiye’nin hemen her yerinde esen rüzgarlardır. Yaz poyrazı serinletici etki yapar. Kışın ise kuru soğuklara neden olur.

Profil çizimi :İzohips haritalarından yararlanarak arazideki belirli noktalar arasının yandan görünüşü çıkarılabilir.Buna PROFİL ÇİZİMİ denir.

Projeksiyon : Dünya'nın küreselliği nedeniyle, haritalarda ortaya çıkan hataları en aza indirmek için çeşitli yöntemler kullanılır. Bunun için yerkürenin paralel ve meridyen ağının belirli kurallara göre düz bir kağıda geçirilmesi gerekir. Bu sisteme projeksiyon denir.

Psamofit :Kum depoları üzerinde bulunan bitki.

Pusula: Yeryüzünde manyetik kuzeyi gösteren bir alettir. Birçok çeşidi vardır.

Püskürük kayalar: Lavların püskürmesi ve katılaşması sonucu oluşan kayalar (volkanik kayalar).


Kategoriler

- bilim - teknoloji - insan - icat - uzay - dünya - güneş - fizik - bitki - bilgisayar - internet - yaratılış - bilim adamı - nasa - ay - atmosfer - su - iletişim - evren - gezegen - kanser - enerji - Işık - gen - kara delik - CERN - Yüzyılın deneyi - mucit - Nobel Fizik ödülleri - atom - beyin - deney - tarih - Ana Britannica - DNA - astronomi - oksijen - biyoloji - matematik - İcatlar - elektrik - zaman - telefon - genetik - yildiz - göz - virüs - bakteri - teori - cep telefonu

MollaCami.Com